Hvilke type røykvarsler bør du kjøpe?

Det er ingen tvil om at røykvarslere er en genial oppfinnelse som hvert år redder menneskeliv i norske hjem, men...

Det som ikke er like klart, er hvordan du skal benytte røykvarslere for å beskytte din familie best mulig mot å brenne inne eller å forgiftes av giftig røyk. Husk Røykvarslerdagen 1. desember!

Norske myndigheter stiller nemlig beskjedne krav til røykvarslingsutstyr i norske boliger. I utgangspunktet kreves kun at «Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.»

Forbrukerrådet har derfor tatt kontakt med ti aktører med høy kompetanse på røykvarslere for å forsøke å finne ut hvordan du kan beskytte din familie og eiendom best mulig mot brann.

1. Hvilken teknologi bør du velge?

Et av fenomenene som er mest forvirrende når man skal kjøpe røykvarslere, er det faktum at det finnes to hovedtyper å velge blant; ioniske og optiske røykvarslere. Hvilken av disse teknologiene bør du velge? Vi spurte ekspertene.

Halvparten av ekspertene mener at du utelukkende bør kjøpe optiske varslere. 3 av 10 mener du bør kjøpe både optiske og ioniske varslere. 1ekspert mener du bør velge røykvarslere som inneholder både optiske og ioniske sensorer. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ønsker å være teknologinøytrale.

Ingen av våre eksperter mener altså at du utelukkende bør satse på ioniske varslere. Mens samtlige av de 9 som uttrykker sin mening, går god for den optiske varslerteknologien. 4 av de 9 mener imidlertid du bør komplettere de optiske varslerne med ioniske.

Konklusjon: Velg optisk

Forbrukerrådet råder deg til å satse på optiske røykvarslere. Med det mener vi at alle rom du velger å sikre, bør sikres med en optisk varsler. Ioniske varslere bør kun brukes som et supplement til optiske varslere, i den forstand at du som en tilleggssikkerhet kan montere ioniske varslere i rom som allerede er sikret av en optisk varsler.


2. Kabling eller trådløs?

I sammenheng med trådløs-revolusjonen samfunnet har vært gjennom det siste tiåret, har trådløst seriekoblede røykvarslere blitt både vanlige og rimelige. Det som er så fantastisk med seriekoblede røykvarslere, er at samtlige varsler når én av dem detekterer fare. For eksempel vil en røykvarsler som oppdager et branntilløp i en kjellerbod, sende signaler til røykvarsleren på soverommet ditt, slik at også denne alarmerer. Dette øker selvsagt sjansen for at du våkner raskere og kommer i gang med slukkearbeid og/eller evakuering.

Samtlige at de ti ekspertene vi har snakket med er krystallklare på at du bør satse seriekoblede røykvarslere. Ingen anbefaler å satse på enkeltstående røykvarslere. Men bør du satse på kablet eller trådløs sammenkobling?

Vel, her hadde mange av ekspertene problemer med å gi et klart svar. Vi lyktes derfor bare med å presse ut et svar fra 6 av dem. 4 av disse valgte til slutt å anbefale trådløse, mens 2 aktører anbefaler kablede.

Konklusjon: Seriekobling viktigst

Forbrukerrådet råder deg på det sterkeste til å satse på seriekoblede røykvarslere. Om du velger å satse på kablet eller trådløs sammenkobling blir opp til deg – begge teknologier vil gi deg langt bedre sikkerhet enn separate varslere.


3. Hvor mange? Og hvor?

Da har vi altså kommet frem til at du bør satse på optiske, seriekoblede varslere. Men hvor mange bør du kjøpe? Og hvor bør de plasseres?

Fordi optiske, seriekoblede varslere har blitt såpass rimelige (fra rundt 300 kr), vil svært mange husstander i dag ha god nok økonomi til å plassere varslere i samtlige av boligens rom. Og fordi de trådløse variantene er så enkle å montere, vil du på egen hånd kunne montere dem i løpet av en time eller to, avhengig av hvor mange rom som skal sikres.

Burde du montere røykvarslere i samtlige rom? Eller er dette å overdrive? Vi spurte våre eksperter og fikk svar fra 9 av dem.

Et klart flertall (6 av 9) mener at du ideelt sett bør plassere en røykvarsler i hvert rom, mens bare 3 av 9 mener dette er å overdrive.

Men hva med deg som synes dette blir for dyrt? Hvilke rom bør du prioritere høyest?

Våre eksperter svarte overraskende sprikende på dette spørsmålet. De 8 ekspertene som besvarte vårt prioriteringsskjema mente imidlertid i gjennomsnitt at voksensoverommet, barnesoverommet og stuen er aller viktigst. Deretter kommer kjellerstuen og gangen utenfor voksensoverommet.

Men hva med kjøkkenet? Jo, her er ekspertene svært uenige. Enkelte aktører mener kjøkkenet er blant de aller viktigste rommene, mens kjøkkenet kommer langt ned på listen hos andre. Én aktør mener at røykvarsler ikke bør plasseres på kjøkkenet i det hele tatt, men at varsleren i stedet bør plasseres rett utenfor. Den store uenigheten har nok sammenheng med at ioniske varslere montert på kjøkken, har en lei tendens til å gå i feilalarm. Moderne, optiske varslere har imidlertid ingen problemer med å takle et kjøkkenmiljø.

Også når det gjelder entré/gang/hall er uenigheten stor. Mens 2 aktører plasserer dette rommet på topp, havner det langt nede på andre aktørers lister. Samme problematikk gjelder kontor/annet oppholdsrom. Aktørene er imidlertid relativt enige om at boder, loft og baderom kan plasseres langt ned på prioriteringslisten.

Konklusjon: Jo flere, jo bedre

Forbrukerrådet mener du ideelt sett bør plassere en røykvarsler i hvert rom. I tillegg bør du om mulig samarbeide med naboen.

Hvis du ikke ønsker å følge dette rådet, er det viktig å være klar over følgende: Røykvarslerne skal både oppdage brann og varsle deg når den har oppdaget brannen. Derfor er det viktig å plassere seriekoblede røykvarslere både i rommene der det er størst risiko for at brann skal oppstå – og i rommene der det er størst sjanse for at varslerne vil vekke deg og din familie.

Forbrukerrådet mener derfor du bør prioritere stue, kjøkken, gang utenfor soverom (oppdaging) og samtlige soverom (oppdaging og varsling).

Som et absolutt, absolutt minimum bør du plassere en røykvarsler i hver etasje (noe som også har blitt påbudt etter at denne artikkelen ble publisert).


4. Når er de modne for utskiftning?

Bortsett fra diamanter, et det få ting som varer evig. Vi spurte derfor våre eksperter når du bør bytte ut røykvarsleren. Blant de 9 ekspertene som valgte å besvare dette spørsmålet, svarte et lite flertall – 5 av 9 – at ioniske varslere senest bør byttes ut etter ti år. For de optiske varslernes vedkommende var det 4 av 9 – altså mindretallet – som svarte det samme.

De andre mener at det ikke er ønskelig eller mulig å si noe generelt om levetid. Disse mener at røykvarsleren kan brukes så lenge den jevnlig vedlikeholdes og responderer korrekt ved funksjonstest. Med vedlikehold menes støvsuging – eller enda bedre – renblåsing med trykkluft.

Konklusjon: Funksjonstest avgjør

Forbrukerrådet mener ikke det er nødvendig å kassere en røykvarsler som reagerer som den skal når du trykker på testknappen. Når røykvarsleren begynner å bli gammel, er det imidlertid ekstra viktig at du jevnlig og hyppig gjennomfører funksjonstest.

Hvis du er usikker på om du vil huske å gjennomføre jevnlige og hyppige funksjonstester, anbefaler Forbrukerrådet deg å skifte ut røykvarsleren senest når den er ti år gammel.

Uansett anbefaler vi at du årlig støvsuger eller blåser rene samtlige røykvarslere. Dette fordi støv på detektorelementene kan øke varslerens reaksjonstid. Står røykvarsleren plassert i spesielt støvete omgivelser, bør rengjøring utføres oftere. Samtidig bør du bytte batteri og gjennomføre funksjonstest. Hvis varsleren feiler ved funksjonstest, bør den leveres til forhandleren eller på gjenbruksstasjon, slik at den blir korrekt gjenvunnet (spesielt viktig for ioniske røykvarslere, som inneholder radioaktive elementer).

Hvis varsleren feiler før det har gått fem år, oppsøker du forhandler og krever reklamasjon i henhold til Forbrukerkjøpsloven.


Kilde: Forbrukerrådet

Kjøpetips


  • Når du skal søke etter røykvarslere på nettet, er det greit å være klar over at røykvarsleren er et kjært barn og markedsføres under mange betegnelser, deriblant brannvarsler, røykdetektor og branndetektor.
  • Godkjente røykvarslere skal være merket NS-EN 14604, DSB 235 eller SNR 235. De skal i tillegg være CE-merket.
  • Noen røykvarslere har pausefunksjon, noe som kan være praktisk hvis du på forhånd vet at det vil oppstå røyk i rommet.
  • Vær klar over at det vanligvis er en begrensning på hvor mange seriekoblede varslere som kan kobles til en «sløyfe». Undersøk om teknologien takler mange nok varslere til å tilfredsstille ditt behov.
  • Som for all sikkerhetsteknologi: Vær prisbevisst, men ikke legg avgjørende vekt på pris. Røykvarslere bør kjøpes hos forhandlere du har grunn til å oppfatte som seriøse.
  • Kjøp gjerne varslere fra kjente produsenter. Forbrukerrådet har registrert at en rekke seriøse aktører har valgt å satse på det svenske merket Deltronic.

 

 

  • GOD SERVICE
  • RASK LEVERING
  • HØYKVALITETS PRODUKTER

Sosiale medier

Her finner du våre sider på sosiale medier og epostadresse under. Vi håper du vil "like" oss på facebook for å holde deg oppdatert og motta informasjon og tilbud.

Takk!

Åpningstider er alle hverdager 08.00-16.00
Supporttjenesten er åpen alle hverdager 08.00-12.00 og 13.00-16.00

Alfa Brannvern AS 
Adresse: Strandveien 29 
Postnr/Sted: 3050 Mjøndalen
Tel: 40 48 96 44
Veibeskrivelse: Se kart. Her er også en tjeneste der du kan lage kjørerute, da får du ferdig kart for turen din til oss.

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×